Den som vill göra karriär i dag bör satsa på att synas i sociala medier. Framförallt på Youtube kan man tjäna stora pengar och de allra populäraste kontona har årsinkomster på ett flertal miljoner.

youtube-hemsida

För ett antal år sedan visste del flesta inte vad Youtube var och de flesta av klippen bestod av videos uppladdade av de som skapat sajten och de som tidigt anammat ny teknik. Nu är sajten en utav de mest besökta och har funnits i över tio år. Och med dess popularitet har en helt ny genre av människor växt fram, nämligen så kallade ”Youtubers”. Dessa människor, ofta tonåringar eller unga vuxna, tjänar multum på att lägga upp videos. En del av dem är till och med mångmiljonärer.

Svensk toppar listan

I Svenska Dagbladet kan man läsa om de Youtube-kanaler som tjänar allra mest pengar och många utav dessa har så många som 150 miljoner prenumeranter. Personerna bakom kontona lägger upp alla möjliga typer av klipp. Vissa kommenterar tv-spel, medan andra lägger upp sminktutorials eller tipsar om hur man bakar en fin kaka. I artikeln kan man hitta de 10 personer som tjänar mest på Youtube och i topp hittar vi faktiskt en svensk. Svensken går under namnet PewDiePie men heter egentligen Felix Kjellberg. Han har gjort sig känd på att spela datorspel framför kameran och samtidigt kommentera spelet på ett skämtsamt sätt. På detta tjänar han runt 97 miljoner kronor om året.

Måste ha personlighet

Gemensamt för dessa personer som drar in en massa pengar på Youtube är att de lägger upp sina klipp på ett ganska lättsamt och lättillgängligt sätt. Dessutom är de flesta av dessa profiler riktigt roliga och har en speciell karaktär som är rolig att titta på och att följa.