När du är egenföretagare ansvarar du för att betala in skatter och avgifter. Det kan vara krångligt och dessutom tar det tid. För at du ska kunna fokusera på att tjäna pengar kan du överlåta lönehanteringen till en extern part. Då minskar du även risken för att få restskatt.

När du är egenföretagare är det oerhört viktigt att du betalar skatt på pengarna du tjänar. Skatt ska dras innan du får lön. För en smidigare lönehantering kan du välja att outsourca administrationen kring lönen. Om du inte betalar in exempelvis rätt skattebelopp riskerar du att behöva betala in en större summa när du deklarerar. All skatt ska betalas in till ditt skattekonto hos Skatteverket. Det är ofta tufft att behöva betala mycket på en gång, speciellt när du precis har startat ditt företag. För frilansare och konsulter finns det bra hjälp att få när det kommer till lönehantering.

“I en enskild näringsverksamhet betalar du skatt på vinsten i företaget.” Läs mer här om skatter och avgifter för egenföretagare.

Ha koll på ekonomin

Om du inte har rätt kunskap kring ekonomi och företagande är det bättre att låta proffs sköta det jobbet. Dessutom är alla timmar som du lägger på administration obetald tid. När du tar hjälp kan du istället lägga mer tid på att tjäna pengar. När du är egenföretagare ska du inte glömma bort att tänka på din pension eftersom du inte får någon tjänstepension som anställda får. Tjänstepensionen är minst lika viktig om den allmänna pensionen. Ju tidigare du som egenföretagare börjar sparra desto bättre.