I dagens inlägg skriver vi om hur viktigt det kan vara för en familj att faktiskt få tillgång och främst rätt till, personlig assistans. Särskilt när det inte går att få ihop livspusslet på ett annat sätt och en själv eller ens barn/anhörig är i stort behov av assistans.

I HD kan vi i dagarna läsa om hur förvaltningsrätten river upp kommunens beslut och ger ett sjuårigt barn i Bjuvs kommun faktisk rätt till personlig assistans, ett barn som har en funktionsnedsättning och där vård- och omsorgsnämnden tidigare har sagt nej till just personlig assistans.

När man sedan har fått tillgång till och rätt till personlig assistans är det bra att anlita att assistansbolag som är seriöst och värnande, om alla dina och din familjs behov. För vården ska ju utgå från den person som är i behov av assistans. Ett tips på bra företag inom personlig assistans är Assistanskompaniet som går att nås vidare här: http://www.assistanskompaniet.se/. För det som gäller är ju att assistansen är både flexibel och individanpassad, helt utefter den som behöver det som mest. Så som det ska vara.

Sex timmar per vecka är skiljelinjen

Ett vanligt kriterium är att man som hjälpbehov behöver räkna över sex timmar per vecka för just personlig assistans, och ibland gör kommuner bristande utredningar, något som kan dras vidare upp till förvaltningsrätten, som i fallet ovan. Om man sedan inte är nöjd kan man vid överklagande få prövningstillstånd upp till Kammarrätten och sedan möjligtvis Högsta förvaltningsdomstolen.

När man tagit mod till sig och vågat sig på en fajt mot det allmänna, mot statliga makten, så är det väl egentligen bara att fortsätta tills man får rätt, särskilt när en känner i hjärtat att det man gör är sant och riktigt och framförallt känns bra och rätt – för en själv, för ens barn och för alla andra i samhället som faktiskt behöver assistans men kanske inte får den hjälp de behöver.