Fikarummet och kafferasterna är där kollegorna möts för att ha en trevlig stund. Allt fler företag börjar därför satsa på ett trivsamt personalrum med gott kaffe och företag väljer i större utsträckning bort pulverkaffe mot nybryggt kaffe på goda bönor.

Många svenskar har ärenden till kaffebryggaren för att få minipauser i arbetsdagen. Kring bryggaren i personalrummet samlas därför kollegor och har korta men viktiga konversationer, som stärker sammanhållningen på arbetsplatsen. För gott kaffe ökar trivseln och gör att människor möts i fikarummet. Att arbetsplatsen erbjuder bra kaffe som gör att personalen kommer till personalrummet fungerar på liknande sätt som vattenhål på savannen, vi möter varandra.

Kaffe är rena hälsodrycken

Inte nog med att kaffe i fikarummet skapar sammanhållning, så visar återkommande studier hälsofördelarna med kaffe. Inte nog med att kaffe piggar upp den trötta tvåbarnspappan till att lyckas göra sitt jobb, så visar studier att konsumtion av kaffe föryngrar cellerna i kroppen. En faktor som är viktig för de håller människor unga, samtidigt som det piggar upp oss.

Kaffe är naturlig energi

De senaste decennierna har energidryck och coca cola blivit allt mer populärt att dricka hos unga, och anledningen är att få upp energinivån. Men den här typen av dryck är till skillnad från kaffe fylld av socker och andra onaturliga tillsatsämnen, som påverkar kroppen negativt. Nåväl att både coca cola, energidryck och kaffe innehåller koffein alla, men skillnaden är att de sockriga dryckerna innehåller nämnvärt högre koncentrationer än kaffe. Där framförallt energidryck innehåller såpass mycket koffein så att det kan påverka hjärtat och pulsen på ett negativt sätt. Som företag vill man därför mycket hellre att sina anställda dricker en dryck som ger energi, som är relativt billig och som inte påverkar hälsan nämnvärt i en negativ riktning. Svaret är kaffe och det är något som många arbetsplatser erbjuder.