Alla har rätt att trivas på sin arbetsplats. Det är här vi spenderar den mesta av vår tid under vardagarna och således en stor del av våra liv. Under de senaste åren har medvetenheten om just trivsel på jobbet ökat i Sverige. Vad är det som får folk att trivas på arbetet?

 

Att skapa trivsel kan ha att göra med allt från att arbetsgivaren ser till att hyra kaffemaskin med riktigt gott kaffe till alla medarbetare, till att det finns en strukturerad plan för det systematiska arbetsmiljöarbetet.

 

Större medvetenhet om trivsel på jobbet

 

På den oberoende sidan Arbetsmiljöupplysningen.se går det att läsa ganska uttömmande om just trivsel på arbetsplatsen. Det står till exempel om hur det på senare år blivit en större kunskap kring trivsel i samhället, hur viktigt detta är för hälsan att vi trivs på jobbet. Den som söker sig vidare till ett nytt jobb tittar inte alltid främst på lönen utan studier visar på att arbetsmiljön och trivseln är minst lika viktig.

 

Så skapas ett bra arbetsklimat

 

Några av tipsen på sidan för att skapa ett bra klimat på arbetsplatsen är att stanna upp ibland och tänka på hur man själv bidrar till stämningen. Det är ofta dessa små saker som spelar störst roll på en arbetsplats:

 

  • Säg hej. Att säga hej och hejdå är så enkelt, men betyder så mycket.
  • Fråga hur det är. Det betyder mycket att bli sedd när man inte är på topp.

 

  • Ge beröm. Beröm stärker självförtroendet och ger god stämning.

 

  • Våga skämta. Humor smittar, och den som skämtar får många glada skratt tillbaka.

 

  • Bjud på dig själv. Att bjuda på sig själv ger en mer öppen och trivsam atmosfär.

 

  • Ta ditt ansvar. Att ta sitt ansvar minskar irritationsrisken.

 

  • Ta hand om nyanställda. Fråga om de vill hänga med på lunch eller komma med på kafferasten.

 

Att kunna jobba hemifrån är bra

 

Att kunna jobba hemma ibland är också ett sätt att för medarbetarna påverka sin arbetsdag. Att känna att man har lite inflytande över sin tid är något som definitivt ökar trivseln. Dessutom kan det vara bra både för dig och din chef att du jobbar hemifrån, inte bara är det kostnadseffektivt, det är även ett sätt att minska risken för att bli avbruten. Mer om detta i denna artikel från tidningen Café.

Detta har du rätt till som ny på jobbet

Som ny på jobbet kan det även vara svårt att slappna av. Mycket är nytt, du kanske inte känner någon och kan inte riktigt kulturen på företaget än. Det finns massor av information från alla håll och kanter och du har fullt upp med att förstå alla dina nya arbetsuppgifter. Det är med andra ord inte så lätt alltid. På Arbetsmiljöverket finns det viktig information samlad för dig som just är ny på ditt jobb. Där kan du bland annat läsa om hur alla har rätt till rimliga arbetstider, en ordentlig introduktion och hur du bör få utbildning i hur alla möjliga maskiner fungerar på din arbetsplats innna du sätter igång och använder dessa. Läs mer här.