Bitcoin verkar ha gjort en sak för den ekonomiska världen, och det nog inte mer än att det gjort begreppet ”kryptovaluta” folkligt. Det kan möjligtvis vara så att några också blivit ohyggligt rika. Men själva systemet som Bitcoin bygger på anses långsamt och mycket dyrt att upprätthålla. Det många anser vara bra med kryptovalutorna är att de ska gå snabbt, och utan onödiga mellanhänder. Nu utvecklas hela tiden nya varianter, och Iota är den kryptovaluta som sticker ut mest.

Den blir snabbare ju mer som används enligt sin Tangle-teknologi. När en transaktion initieras så godkänner den samtidigt två andra, slumpmässigt utvalda, transaktioner. Det betyder att den är trög i början, men kommer bara gå snabbare och snabbare. Blockchain, som är Bitcoins absolut största nackdel, är att själva systemet i sig saktar ner transaktionsprocessen. Där måste nämligen varje transaktion genomgå en bekräftelse från samtliga andra redan gjorda transaktioner. På iota.se kan du ta reda på mer om hur det funkar och även hur man köper det.

Vad används kryptovalutor till?

I dagens värld behöver vi göra snabba datatransaktioner mellan datorer varje dag. Detta har lett till en ackumulerad form av ekonomi där maskin-till-maskintransaktioner har ökat lavinartat. Det är denna typ av ekonomi som kryptovalutor är till för. Blockchain, som är systemet Bitcoin bygger på, har visat sig bli alldeles för trög och långsam. Den kräver enorm datakapacitet för att utveckla, vilket gör att den blir mindre och mindre effektiv ju mer den används för transaktioner. Iota är precis tvärt om.

Iota utvecklades som en kryptovaluta för Internet of Things. En av grundarna är norrmannen David Sønstebø. Det som är unikt med Iota är att transaktionerna görs på ett sätt som är helt nytt och unikt. Det betyder dels att Iota i sig är en den mest högteknologiska och nyaste kryptovalutan, men den har dessutom introducerat Tanglesystemet som är nytt.

Iota väntas ta över hela kryptomarknaden

Sverige spekulerar just nu i om man ska starta en E-krona som ska fungera som ett slags variant av Iota, skriver bland annat ambcrypto.com. Där Iota är maskin-till-maskintransaktioner så skulle E-kronan användas mer som traditionell, men digital, valuta.

Sverige är redan nu ett av världens mest digitala samhällen och det land där vi använder minst kontanter. Därför anser man att Sverige är ett spännande ”teknologiskt laboratorium” för AI-teknik och kryptovalutor av dessa slag. Det finns olika varianter på hur kryptovalutan skulle ses ut och ligger bara på förslagsnivå, men det blir spännande att följa utvecklingen. Att det spekuleras i att Bitcoin var en bubbla är en sak – anledningen beror kanske främst på att folk sett det som en investeringssak men inte förstått sig på teknologin än. Kanske är bItcoins bidrag till det hela en sorts light-lektion för många som inte har större IT-kunskaper, och en liten hint om vad som händer på den globala transaktionsmarkanden idag.

Kryptovalutor i sig är förmodligen här för att stanna, och med nyare teknik som Iotas Tangle kan det mycket väl bli en långsiktig lösning på en rad uppkommande problem.