Även om du inte bossar över andra i ditt arbete så finns det ett område där du helt och fullt är chef – din egen ekonomi. Inom den finansiella delen av ditt privatliv är det lätt hänt att göra utsvävningar, varför det krävs disciplin för att kunna hantera onödiga lockelser. Det är inte bara företag som behöver en regelbunden kassaflödesanalys – även du som privatperson drar nytta av det.

Låter det som en tidsödande uppgift att analysera din privatekonomi? Idag finns det emellertid en rad hjälpande verktyg både från banker och från vanliga lekmän som vill dela med sig av sina erfarenheter och kunskaper. Om det råder alltför stora brister och det fattas pengar, kan du hitta lån på www.fair-laan.se där din ansökan behandlas snabbt och pengarna betalas ut av beviljande aktör med kort varsel.

privatekonomi och budgeteringSyna ekonomin i sömmarna – en bra början

En bra ekonomi är en ekonomi som inte är eftersatt, som ses över under kontrollerade former och som respekteras. När den biten väl finns på plats har du alltid hjälp att få när du behöver. Olika områden är särskilt viktiga att beakta då dessa kanske inte får samma viktiga uppmärksamhet som de egentligen borde få. Många unga underskattar till exempel vikten av en bra pension eller sparande, eller att hitta det bästa bolånet.

Hur ser din belåningsgrad ut?

En egen bostad i form av en bostadsrätt eller ett hus har blivit ett av livets viktigaste åtaganden och affärsbeslut inom privatekonomi. Visst är det härligt att se på sin bostad och veta att allt det där är bara ditt eget, men det krävs också en hel del kunskap om vilka kostnader som kommer i samband med det. Ränta, amorteringar och belåningsgrad har stor påverkan på din egen framtida ekonomi eftersom du lär betala av på lång tid.

Belåningsgraden är marginalen mellan lånebeloppet och bostadens exakta värde. Har du en lägre belåningsgrad kan du få en lägre ränta av banken. Belåningsgraden talar även om hur stora amorteringar du får, i alla fall till viss del.

Sparande och investeringar gynnar din ekonomi – men kunskapen brister ofta

Många som lyckas tjäna sig en extra hacka har vågat investera i aktier eller spara pengar i olika fonder. Problemet är att många av den yngre generationen inte riktigt vet hur man gör, speciellt när det gäller värdepapper och liknande. En del anser det också vara en riskfylld bransch om man egentligen inte har full koll på vart åt kurserna barkar. Är du emellertid lite insatt i aktier eller har du tid att läsa på om det, så kan det vara en grym hjälp för din framtida ekonomi. För sparande gäller också att du avsätter en viss summa pengar varje månad som sedan växer och även för det krävs disciplin.

apparSmarta ekonomiappar

Vad vore vi utan teknikens värld? För dig som är en novis på ekonomi och därmed din egen, så finns det olika ekonomiappar som är framtagna specifikt för att hjälpa folk med sin privatekonomi. Exempel på dessa är Tink och är tänkt som ett litet behändigt verktyg för att få en bättre överblick av det finansiella.