Det sker en del anmälningar till polisen om allt från sexuella trakasserier till rena övergreppen på arbetsplatser. Det är viktigt att anmäla, för att dels kunna få nån form av rättvisa men även för att det ska framkomma i statistiken så vanligt det faktiskt är med trakasserier och ofredanden.

 

Inte minst på jobbet och i jobbsammanhang som på firmafester och konferenser är det viktigt att våga berätta vad som har hänt. Är du misstänkt eller har du blivit utsatt för ett brott? Då ska du ta kontakt med en advokatbyrå, som till exempel Brottsbyrån. Det är rekommenderat att ha med sig en jurist redan vid första polisförhöret, oavsett om du är den misstänkte eller den som blivit utsatt.

 

Många har utsatts för övergrepp på jobbet

 

I SVT går det att läsa om hur tiotusentals svenskar den senaste veckan berättat om hur de blivit utsatta för sexuella övergrepp eller trakasserier. Involverat är flera stora mediehus genom sina anställda som finns bland de anklagade. Det är allt från SVT själva till TV4 och Aftonbladet som tillsatt internutredningar på de som anklagats för olika trakasserier och övergrepp.

 

När någon anklagas för sexuellt ofredande på arbetsplatsen och det kommer till ytan att det stämmer, till exempel genom att det finns vittnen, bevis eller att den anklagade erkänner, får man bestämma vilka arbetsrättsliga åtgärder man ska vidta. Ibland kanske en skriftlig varning räcker, eller att individerna talas vid. Ibland kan det bli ett avsked och att personen som utfört gärningen får sluta från sin anställning med omedelbar verkan. Mer om sexuella trakasserier och liknande i jobbet går det att läsa på Arbetsmiljöupplysningen.

 

Har du utsatts för våldtäkt eller andra sexuella övergrepp bör du kontakta polisen så snart som möjligt – Polisen.se