Det finns vissa tillfällen i livet då låna pengar är ett måste. Men hur ska man gå tillväga för att hitta det bästa lånet?

ekonomiDet allra bästa är såklart alltid att spara ihop pengar till det man behöver köpa. Men ibland går inte låntagande att undvika. Ska man göra ett större inköp, som exempelvis en bostad eller en bil, är det oftast nödvändigt. Man bör då jämföra olika banker och räntor för att kunna ta det bästa lånet. Vad som är det bästa lånet är helt individuellt och att det inte går att påstå att något är bästa lånet utan att först se till låntagarens behov och förutsättningar. Allt beror helt enkelt på vad man har i åtanke och vad man vill låna till. Det behöver inte alltid vara det billigaste lånet som är det mest optimala. Det främsta lånet är snarare ett lån som beviljas och bäst passar de behov man som låntagare har.

Detta ska man tänka på för att få ett så bra lån som möjligt

  • Tänk noggrant över vad lånet vad lånet ska gå till. Enligt Göteborgsposten lånar idag många svenskar pengar enbart för att upprätthålla en viss social status eller att unna sig något. Man bör istället tänka igenom vilka faktiska behov man har.
  • Ta rätt lån för rätt ändamål. Kolla noggrant upp vad som gäller för varje typ av lån för att säkerställa att det är rätt väg att gå. Exempelvis kan ett bolån, som tas för att finansiera ett köp av en villa eller en bostadsrätt, även tas för renovering av befintligt boende. Ska man dock bygga mycket kan det vara en god idé att istället ta ett byggnadslån som är rörligt. Ett byggnadslån går nämligen att justera under byggets tid och skrivs sedan över till ett bolån. Ett privatlån kan tas för köp av bil, men i många fall kan ett speciellt billån vara mer förmånligt.
  • Enligt Svenska Dagbladet bör man hellre jämföra olika lån via jämförelsesidor på internet, än att ringa runt till olika banker. För varje bank man ringer tas en kreditupplysning, och banker vill ofta inte göra affärer med någon som har massor av kreditupplysningar.
  • Se upp för höga avgifter trots låg ränta. Räkna alltid med utgifter som uppläggningsavgift och aviavgift.