Annuitetslån, bolån, snabblån. Vi lånar oss till både utbildningar, resor och bostad. Att låna är ett bra sätt att skjuta till pengar, och beroende på vad du ska göra finns det olika fördelar med de olika låntyperna. När man funderar på att ta ett lån kan det vara bra att se över vilka alternativ man har och vad fördelarna med de olika lånen har. Här är en lista på de vanligaste typerna av lånen.

Det är hyfsat lätt att ta lån idag, vilket många anser vara dåligt. Men faktum är att lån också är ett väldigt bra sätt att investera på. Lån är långt ifrån dåligt om du har koll på vilka villkor som gäller för lånet du planerar att ta. Innan man tar lånet bör man med andra ord ha klart för sig vad som gäller. Det här är tumregeln i alla typer av lån. Läs på, helt enkelt, och kontakta långivaren för information om vad som gäller hos just dem.

Snabblån – exempelvis http://www.strandiafinans.se/. Vi lånar av olika anledningar. Det kan vara för att vi vill köpa en bil, renovera om hemma, åka på semester eller göra en snabb investering till ett nystartat företag. Snabblån utmärker sig för att, som namnet antyder, går otroligt snabbt att få beviljade och det rör sig oftast om mindre summor. Kanske är det skralt i plånboken innan löningen, då passar snabblånen bäst.

 

Många förlorar sitt kreditvärde när man går i pension, snabblånen är ofta heller inte lika kräsna som bankerna.

Bolån – fördelen med bolån är att räntan är hyfsat låg. Långivaren kan ha en säkerhet såsom exempelvis pant i bostaden, vilket gör att villkoren är bra för långivaren. Var noga med att kolla läget på marknaden, nu inför man exempelvis skärpt amortering.

Privatlån – också så kallade blancolån, är ett samlingsnamn för lån med högre ränta. När du tar ett privatlån kan det vara till lite olika saker och då har långivaren svårare att få säkerhet i lånet. Därav blir också räntan högre på dessa lån.

Studielån CSN, annuitetslån – många av oss har säkert även ett st

udielån. CSNs villkor har förändrats med åren men just nu är villkoret ett annuitetslån. Kan man ta CSN lån för sina studier är det bra att göra det. Det är inte alla utbildningar som är CSN-berättigade, så kolla upp det när du söker utbildning. Fördelen med lånet är att det är väldigt låg ränta på det lånet, skriver bland annat DN.se.

Medlemslån – ofta har dessa lån ingen säkerhet och är en förmån hos till exempelmedlemmar i vissa fack, hos vissa banker. Lånen har ofta väldigt låg ränta. Det kan löna sig att ringa runt till olika banker för att höra efter vad de har för erbjudanden.

Snabbt eller långsiktigt?

Det du ska fundera över är hur stor summa du behöver, om det är en långsiktig investering (till exempel bostad) eller om det är till en lite lyxigare semester. Många lånar till bröllopsfesten eller till en insats i sitt företag. Undvik att låna om du inte riktigt har klart för dig vad du ska använda pengarna till. Det viktiga är att du sätter ett mål med ditt lån.