Att hitta ett kreditkort som passar kan vara krångligt och det är mycket att tänka på. Olika kortgivare och banker tar både ut olika slags avgifter och har olika bonussystem. Hur kan man enklast jämföra vilket kort som är mest förmånligt?

 

pexels-photoNågot som underlättar för att hitta rätt kort för sina önskemål är att kunna jämföra de olika kortens villkor, för- och nackdelar på en sida som exempelvis Kreditkortlistan.se. Där uppdateras regelbundet information och recensioner om olika typer av kreditkort. Den bank som har bäst kreditkort enligt kreditkortlistan.se är den bank som erbjuder kreditkort med en lång räntefri period och kostnadsfri årsavgift. En del banker har exempelvis kort helt utan årsavgifter, men då vägs oftast andra faktorer in som krav om kreditprövning. Dock passar olika kreditkort olika personer, beroende på vad man har för vardag och fritid. Att välja rätt kort kan leda till att man sparar tusenlappar, enligt Svenska Dagbladet.

 

Vad bör man undersöka när man väljer kreditkort?

Förutom årsavgifter och räntefria perioder kan man undersöka om kortet har någon form av bonus, som att samla poäng vid vissa sorters köp. Vissa kort har förmåner som bonusar varje gång man använder kortet, som går att köpa mat eller resor för. Andra förmåner som är vanliga gällande kreditkort är reseförsäkringar. Vissa kreditkort har stort fokus på resor, och vissa kort har inga reseförsäkringar alls. Enligt en artikel hos Dagens Industri finns stora skillnader mellan försäkringar, avgifter och reseskydd. Något man också bör ha i åtanke är utlandsavgifter, som valutapåslag eller uttagsavgifter i utländska bankomater. Dessa avgifter variera mellan 0–4 procent. Är man en person som reser mycket och tar ut pengar utomlands kan då skillnaden bli ganska omfattande i längden, om det varje gång adderas kronor på uttaget. Dessutom tar vissa kortgivare även ut valutapåslag när man tar ut pengar i en annan valuta. Enligt Skyscanner varierar dock denna oftast inte mer än mellan 1,5–1,65 procent.