Om du eller någon i din närhet skulle bli misstänkt för brott eller på något sätt utpekad för att vara inblandad, så är det A och O att ha en pålitlig och bra advokat som inte viker från ens sida. Detsamma gäller om du på något vis skulle bli utsatt för brott eller ställa sig som brottsoffer. Hur man väljer rätt företrädare i rättssalen kan dock vara lite klurigt och här hjälper vi dig med allehanda tips.

Brottsliga aktiviteter förekommer mer och mer i hela vårt avlånga land, men värst utsatt är storstäderna. Dock kan ekobrott förekomma precis varsomhelst och påverka samtliga invånare på ett betydande sätt. Det finns en uppsjö av advokater och byråer i storstadsregionerna och därför gäller det att du som bor i till exempel Stockholmsområdet klickar rätt när du väljer sökorden brottmålsadvokat Stockholm i sökmotorerna. Det du bör titta efter är erfarenhet, omdömen och även se om personkemin stämmer överens vid ett eventuellt möte.

Allra-skandalen – ett ekobrott som påverkat Sveriges pensionssparare

Brottmålsadvokater företräder inte bara små brottslingar som begår stölder, misshandel eller droghandel. Det kan gälla de mest uppmärksammade skandalerna såsom Allra-skandalen som var ett faktum 2017 där bolaget som förvaltade pensionsfonder åt sparare, roffade åt sig cirka 250 miljoner kronor och stoppade i egna fickor, och dessutom gjorde sig skyldiga till grova mutbrott. I styrelsen satt bland andra f.d justitieminister Thomas Bodström och f.d chef för Svenskt Näringsliv Ebba Lindsö. Skandalen efterlämnade rubrik på rubrik i svenska tidningar, för att inte tala om ursinniga pensionssparare som blivit snuvade på konfekten.

Till allas stora förtjusning ser det ut som det inte kommer att vidtas några kraftfulla åtgärder för brottet, enligt Finansinspektionen i Luxemburg.

Så ska du tänka vid val av advokat

Att hitta rätt advokat kan ibland vara som att leta efter en nål i en höstack eller ett specifikt sandkorn på stranden. Dock är det smart att hitta en balans av magkänsla och sunt förnuft när du kontaktar en advokatbyrå eller en enskild advokat. För det första bör du se till att din potentiella advokat är medlem i Advokatsamfundet, en organisation dit du även kan vända dig om du skulle bli missnöjd med advokaten ifråga. Det är vidare mycket viktigt att du väljer en advokat med spetskompetens och som är insatt just i ditt ärende. Nedan följer exempel på områden med utpräglad inriktning.

  • Brottmålsadvokater
  • Ekobrottmålsadvokater
  • Familjerättsadvokater
  • Fastighetsrättsadvokater
  • Målsägandebiträden
  • Affärsjuridik
  • Arbetsrätt

När du är brottsmisstänkt – så går du tillväga

Om något skulle inträffa som gör att du blir brottsmisstänkt är det särskilt viktigt att hitta en tuff och analyserande försvarsadvokat som företräder dig i rätten. En advokat tilldelas dig så fort du har varit på polisförhör men du har rätten att välja din egen advokat om du har större tillit och förtroende för honom/henne. De offentliga försvararna utses av domstolen eller på din begäran genom att uppge namn på företrädaren. På många advokatbyråer åtar man sig uppdrag som offentliga försvarare om så önskas.

Din advokat kommer att bevaka dina rättigheter och under förhören och rättegången avkräva förhörsledaren på en detaljrik gärningshandling som innefattar så många bevis som möjligt som skulle kunna vara till din fördel. Det kan därför röra sig om ytterst små detaljer för att få dig friad eller fälld, vilket är avgörande för din framtid. Så underskatta aldrig vikten av en bra advokat.