Nu går vi mot semestertider, men tyvärr har 4 av 10 anställda svårt att släppa sina jobb under sin ledighet. Mycket har med den digitala revolutionen att göra.

188594-mediterranean-beachEnligt en undersökning från TN S Sifo råder mycket hög stress både inför den kommande semestern, samt under de lediga dagarna. De företag där man är minst stressade har en mycket bra företagskultur där arbetsgivaren sätter tydliga gränser. Men mycket har även med digitaliseringen att göra, att det blir allt enklare att kunna jobba vart man än befinner sig samt alltid vara tillgänglig. Enligt undersökningen får man reda på att hela 91 % har tillgång till mail och kalender i sina smartphones och 89 % når företagets nätverk på distans.

Tips att tänka på

Som företag ska man i tid försöka runda av de anställdas arbeten och inte starta upp nya projekt. Att få till en sommaravslutning kan vara ett bra steg, eller göra det lite mer matnyttigt med en konferens i stockholm där man blandar en skön avslutning med att stärka sitt företag och känna stor gemenskap. Det mest naturliga kan vara att man har konferens efter semestrar, och av just den anledningen kan det vara smart att ta den innan. Är tiden knapp gäller det att som person koppla ifrån jobbet och att de övriga som fortfarande jobbar verkligen respekterar att man är ledig och inte kollar sin mail. Övning ger färdighet, så bäst är att testa själv hur man mår som bäst.

Veckans affärer har några tips man kan ta med sig innan man lägger sig i hängmattan för att man inte ska drabbas av sjukdom och stress. Vad man ska göra är att inse att man behöver semester, man ska sätta upp rimliga mål, minimera kontakt med jobb och åka till platser där uppkopplingen inte är i synk med vår tid utan efter.