7037951-welcome-to-the-teamDet är svårt att rekrytera rätt kompetens samtidigt som allt fler behöver jobb. Regeringen har ett ansvar samtidigt som företagen måste lära sig att ta hjälp för att få till bättre rekryteringsprocesser.

Rekryteringsprocesser är inte det lättaste, många företag och chefer har svårt att hitta rätt kompetens att fylla tomma poster med. Många tycker att det är mycket svårt att hitta rätt person på grund av att det är få kandidater som söker, samtidigt som de som faktiskt söker jobb ofta inte har rätt personlighetstyp eller erfarenhet för företaget och tjänsten. Det finns idag många jobb på marknaden och både större och mindre företag febrilt kämpar för att växa, men arbetslösheten är stor. I Dagens Industri kan man läsa om att småföretag frodas och att hela 7 av 10 av dessa vill och kan expandera sin verksamhet. Dock är det många som tyvärr inte gör det, i och med svårigheter att få tag på rätt personer att rekrytera.

Hjälp i rekryteringsprocessen

Arbetsmarknaden måste börja fungera bättre och det krävs stor kunskap och erfarenhet hos rekryterare på företag för att man ska kunna få tag i rätt person med de resurser som ges. Med hjälp av http://www.andara.se/sok-personal/rekrytera-personal/ får företag hjälp med att hitta rätt kompetens. Det är klokt att överväga ett kliv ned från rekryterandet och låta andra ta över, som faktiskt är specialiserade på området. Rekryteringsprocesser kan lätt bli långdragna och risken att det blir fel är stor. Duktiga rekryteringsföretag använder sig av bland annat kravspecifikationer, kandidatsökning, intervjuer, referenstagning, presentationer och mer för att få tag i rätt kandidat till en specifik tjänst och ett bolag. Det är viktigt att de skräddarsyr rekryteringsprocessen efter vilka företaget är och hur en passande kandidat skulle kunna vara.

Regeringen behöver också ta sitt ansvar

Men regeringen behöver också ta ett stort steg fram och genomföra rejäla reformer för att lösa problemet med att få till smidigare rekryteringar av rätt personer och mindre arbetslöshet, läs mer. Till och med förskolor har brist på personal, det är få utbildade förskolelärare som söker jobb. Här är yrkesområden som skriker efter kompetens, men som har svårigheter med rekrytering:

  • Lärare
  • Förskolelärare
  • IT-relaterade jobb
  • Tjänster inom marknadsföring
  • Vården
  • E-handel