Många säger att vi går genom livet och klarar oss fint på att äta, älska och att sova. Men vi måste även jobba, och gärna även sätta av lite slantar för framtiden – både till oss själva och även för våra barn. Då gäller det att veta hur man ska spara på bästa sätt.

graf staplar mynt statistik MINDREFigurerna spara och slösa har man hört talas om: den slösaktiga Slösa som hade vackra kläder och åt glass medan hennes syster Spara höll hårt i sina slantar och sparade sina pengar som sedan växte sig allt större. I det långa loppet var det Spara som fick det sista skrattet och sensmoralen i berättelsen är att man måste planera och tänka långsiktigt om man ska ha ett bra liv. Att göra av med alla pengar på en gång ger en kortsiktig njutning, men tänker man långsiktigt får man njutning under hela tiden, det gäller bara att ställa in kikaren. Och när det kommer till framtiden är det bra att ha en pengaplan för sina barn för att ge dem den bästa starten på det egna livet sen när de lämnar boet. Då finns det lite olika vägar att gå och ett mycket populärt sådant är att öppna ett investeringssparkonto skriver svd.se.

Investeringssparkonto

På https://www.aktieinvest.se/investeringssparkonto går det att få mer information om ett investeringssparkonto som blivit otroligt populärt. Denna typ av konto har ökat i popularitet just på grund av de nya reglerna för pensionssparande och ett ISK, Investeringsparkonto har med det blivit det, i skattehänseende, det överlägset bästa aktiefondssparandet. 2015 har fonder som investerar i svenska aktier stigit med 18 %. Så har man ett långsiktigt tänkande med sitt sparande är det fonder man ska välja. Och ska man sparat till sina barn finns det många tips man kan ta till sig.

  • I vilket namn ska man välja att spara i. Ja, det är en otroligt bra fråga som många inte riktigt funderar över. Om man väljer ISK är det bra att spara i barnets namn där det dras en schablonskatt istället för skatt på enskilda affärer. Ska man se till något negativt så är det att så fort barnet blir 18 kommer de få tillgång till pengarna, även om man har tänkt att de ska få dem när de väljer att flytta hemifrån exempelvis.
  • Klumpsummor eller lite varje månad. Väljer man att sätta in en fast summa varje månad är bäst om man vill få pengarna att växa. Då man köper andelar både när fonden är billigare och dyrare än att slå ner med klumpar till och från.
  • Att fundera i vad man ska spara i. Det är ett svårt och viktigt beslut. Viktigt är att se det som ett långsiktigt projekt. Ser man historiskt så är aktier det sätt som gett bäst avkastning.

Man kan välja att ha mer eller mindre att säga till om, men visst kan det vara kul att känna till så mycket som möjligt.