En svag krona har verkligen satt den svenska semestern på spel. Många svenskar tar smslån för att täcka oväntade utgifter och betalar därför stora summor i bara räntor. Nu har många insett att det är smartare att samla lånen under ett ”samlingslån”. Se till att långivaren inte tar dolda avgifter och att de kan sänka ränteutgifterna, så får du lättare att betala tillbaka.

Många lånar pengar inför resan som ett resultat av att den svenska kronan står mycket svagt mot euron. Om du har en massa små spridda lån kan det vara smart att samla dem under ett och samma lån, ett så kallar samlingslån. Se till att samlingslånet inte har några dolda avgifter och att det sänker dina sammanlagda ränteutgifter. ICAs lån har ingen uppläggningsavgift eller aviavgift och du kan själv ta reda på var din ränta skulle landa på när du ansöker. Det kan nämligen rädda dina semesterutgifter.

Dyrare att resa

Många har drabbats av oro inför semestern när nyheten har nått de flesta medierna: den svenska kronan står sig mycket låg mot euron. Det betyder i praktiken att det kommer vara dyrare att resa inom eurozonen för svenskarna – medan vi troligtvis kan vänta oss fler turister till Sverige tack vare att det kommer bli billigare för dem. Samtidigt verkar de flesta sugna på att planera om sin semester: hittills ser prognoserna ut som att efterfrågan på resorna tvärtom fortsätter att öka, även u eurozonen. Annars kan man förstås åka någonstans där valutaväxlingen är mer fördelaktig för kronan: Ryssland, Turkiet och Sydamerika. Av främst politiska skäl har dessa länders valutor sjunkit och i Ryssland kan man få nästan tio gånger mer för pengarna som för bara ett år sedan.