Hur ska man tänka om man vill starta ett eget företag? Och vad finns det för tips och råd för att etablera sig på webben? Mer om bolagsformer, statistik på nya företagare och tips från experter nedan. Våga starta eget redan nu, särskilt om du har en bra idé som du går och drömmer om att förverkliga.

Det är mycket som tyder på att nyföretagandet i Sverige går bra. I alla fall i Jönköpings län, som det går att läsa om i en artikel i Smålands Dagblad. Det visar sig att hela 4 av 5 nya jobb skapas i de små och medelstora företagen. Det är tur det för fler och fler väljer just att starta eget företag.

Många startar nytt företag i Sverige

ekonomi businessBara i mars registrerades hela 158 nya företag i Jönköpings län, det är en ökning med hela 26,4 procent. I Sverige totalt registrerades 6506 nya företag under föregående månad, även det är en stor ökning i jämförelse med föregående år – med hela 22 procent. Antalet aktiebolag som bildades under samma period ökade med över 20 procent även det. Nyföretagandet har återigen inträtt på den svenska arbetsmarknaden, och det med råge. Under årets första kvartal har nyföretagandet ökat med tre procent, detta jämfört med första kvartalet under 2016. Läs mer om hur du startar eget på Verksamt.se.

Fem olika bolagsformer att välja bland

hands-people-woman-workingI Sverige finns det fem olika bolagsformer som det kan vara bra att känna till om en funderar på att starta eget. Det är hos myndigheten Bolagsverket som man registrerar sig och man kan där välja mellan att bilda aktiebolag, bli enskild näringsidkare, starta handelsbolag eller kommanditbolag. Sedan kan en även välja att starta en så kallad ekonomisk förening, något som dock inte måste registreras hos just Bolagsverket.

När man startar ett eget företag kan det vara smart att helt etablera sig på nätet först, innan man köper en eventuell affärslokal att husera i. Innan du fått rullning på saker kan det vara bra att slippa betala hyra av en dyr lokal. Genom att starta en smart och enkel E-handel kan du med rätt medel få ruljans på din rörelse. En leverantör av E-handelslösningar kan vara av önskan, Vaimo är experter på Magento, som i sin tur är en komplett leverantör av just lösningar för din E-handel. Smart och enkelt samt allt på ett och samma ställe.

Man kan givetvis gå andra vägar också. En historia som inspirerar kommer från en artikel i Svenska Dagbladet. Där skrivs det nämligen om två personer som gav sig in i livsmedelsbranschen och lanserade frozen yoghurt i Sverige, något som har blivit en ren och skär succé. Deras råd till de som vill lyckas är att:

  • Ha en tydlig affärsmodell. Tänk efter hur företaget ska gå runt rent praktiskt och ställ dig själv de ”enkla” frågorna: Vad ska ditt företag sälja? Vem är din kund? Hur får företaget betalt? Hur skiljer ni er från konkurrenterna? Och den viktigaste: Vad tillför din produkt/tjänst?
  • Fokus – Det är lätt att sväva iväg på entreprenörsmolnen när man väl förstår att allt faktiskt är möjligt. Det är därför viktigt att hålla fokus för att bygga ett långsiktigt hållbart företag.
  • Använd både hjärna och hjärta.