Är det något som kan kännas svåröverkomligt och ja, som en ren ångest för många, så är det månaden januari. Inte bara är det roliga med vintern (julen) över, alla pengar är också slut och julmaten har lagt sig på magen. I dag skriver vi om hur man klarar sig ekonomiskt över just januari, till den andra sidan.

I Dagens Nyheter kan vi läsa att januari börjar med både tunn plånbok och långt till lön, för många svenskar – mätta och trötta av alla julmat och julgodis. December månad tär nämligen en hel del på mångas privata ekonomi och inte sällan behöver man spara en del för att klara sig över just januaris knapra, kalla dagar. En sak man även kan göra förutom råden nedan är att ta en snabbt lån från exempelvis bluestep.se.

Men det går att klara sig, man behöver bara planera och vara lite eftertänksam. Det som är det viktigaste är att man slår fast en budget att följa i slöseriets och dekadensens månad – december. I den budgeten ska det även finnas utrymme för att klara de mest nödvändiga utgifter i januari. Några råd som följer av artikeln listar vi här nedan:

  • Om du handlar med kreditkort, se till att du verkligen kan betala hela fakturan när den väl kommer.
  • Ta ett banklån med låg ränta för att snabbt betala av dyra skulder
  • Dra inte på dig extra utgifter om det inte är nödvändigt
  • Se över dina utgifter och kontrollera dessa
  • Gör portioner av den mat som lagas och frys in
  • Låt bilen stå och åk kollektivt till jobb och skola
  • Sälj prylar över nätet

Även i Svenska Dagbladet kan vi få lite tips och råd inför den tuffa ekonomi som januari bjuder upp till, likt ekonomi pengar lån skuld spara spargrisen svettig och hetsig dans på glödande kol. Enligt denna artikel ska man avsätta tid för att se över just försäkringar, byta bolag om det behövs och försöka få ner premier och liknande. Sedan är det än fin idé att faktiskt ha knytkalas för att få ner matkostnaden, något som ofta blir billigare än en vanlig vardagsmiddag. Lämna tillbaka julklappar om man inte har råd att äga dessa, det är inte något fel med det.

Men även här får vi tipset att rensa i förråd och vindsrum efter saker att sälja på nätet, och be om en flyttning av betalning av en räkning som du tycker kan bli svår att betala i just januari. Andra råd är att göra en plan för vad en vill göra under året och vilka utgifter en kan kapa för att göra just detta möjligt, det finns inte alltid en snabbfix för dålig ekonomi utan det handlar allt som oftast om att tänka före och handla sedan, inte köpa och konsumera med än vad som är nödvändigt och rimligt samt att se över sina egna handlingar vad gäller just privatekonomiska strategier och tänk.

Även i Aftonbladet kan vi få konkreta tips och råd för att klara frostens favoritmånad med bravur vad gäller den ekonomiska biten, som är så viktig när det väl kommer till kritan.