När du köper ett hus finns det mycket att tänka på – och det kan dessutom uppkomma en rad oförutsedda kostnader.

Ska du köpa ett hus? Vare sig du tittar efter ett hus ute i glesbygden, eller i ett villakvarter i stan, finns det en hel del saker att kolla upp och vara medveten om. Det kan vara allt från undersökningsplikt, till dolda kostnader som kommer med ett husköp. Behöver du renovera något eller köpa en ny tvättmaskin kan det vara bra att jämföra långivare och deras erbjudanden på Finance pal.

Kostnader i och med husköp

Förutom att det kostar att köpa ett hus med tanke på insats och ränta på lån, liksom pantbrev och kommunal avgift finns det många både löpande och dolda kostnader. Det handlar bland annat om det som du behöver äga som husägare, till exempel gräsklippare, snöskyffel, trädgårdsredskap som krattor, spadar och skottkärra, liksom en stege att kunna klättra upp på taket med. Löpande kostnader för att äga ett hus är allt från försäkring och uppvärmning till hushållsel, telefon, vatten och avlopp, sopor och sotning. Det kan dessutom vara ett hemlarm som ska installeras för att huset och dina ägodelar ska bli mer skyddade från inbrott. Det är med andra ord en hel del att tänka på inför husköpet. För att lyckas med allt kan det vara bra att läsa på lite om processen att köpa hus, det kan du bland annat göra här.

I Hallå Konsument går det att läsa om hur du dessutom behöver ha en buffert för kostnader som du kanske inte riktigt räknat med, det kan vara allt från att tvättmaskinen går sönder till någon annan vitvara, eller att värmepanna och gräsklippare behöver bytas ut.

Köpa hus utomlands

Vill du gå ett steg längre och köpa ett hus utomlands? Kanske i Portugal, Spanien, Italien, Frankrike eller Grekland? Alla länder har sina egna regler och kultur kring att köpa hus, och det är bra att ha en mäklare med sig på husjakten som kan medla mellan köpare och säljare liksom visa dig vägen genom byråkratin, som kan vara rejält krånglig. Ta hjälp av någon som kan svenska så blir det enklare. Som tur är finns det många svenska mäklare som förmedlar bostäder i solen. Läs mer om att köpa bostad utomlands här i en artikel i Aftonbladet.