På marknaden för bostadsrätter i de större svenska städerna märks ingen nedgång. Efterfrågan ökar hela tiden, långt mer än vad nybyggnationen kan täcka upp för.

Vart åttonde småhus som annonseras ut säljs före visningen. Bland bostadsrätterna är andelen större: var femte säljs innan den visats.

Ett extremt exempel på hur stor efterfrågan är kan just nu observeras i Hammarbyhöjden i södra Stockholm. När Brickhouse fastighetsutveckling säljer lägenheterna i kvarteret Hydrografen på Finn Malmgrens väg tillämpas principen att först till kvarn får först mala. Därför har ett tältläger uppstått, befolkat av personer som definitivt inte vill försitta denna möjlighet.

 

Bristen på bostadsrätter märks även på andra håll i Stockholmsområden. Liljeholmen, Solna och Sundbyberg, som gränsar till innerstaden, närmar sig även denna i fråga om kvadratmeterpriser. Nyligen såldes en etta på 24 kvadratmeter i Gamla Råsunda, ett av de mest attraktiva områdena i Solna, för 2,2 miljoner kronor, 92 500 kronor per kvadratmeter. Detta är troligtvis rekord för området utanför tullarna.

Att så många bostadsrätter säljs innan ordinarie visning är ett tydligt tecken på hur heta bostadsmarknaderna i storstäderna är. Trycket är helt enkelt så starkt att vare sig köpare eller säljare riktigt hinner anpassa sig till nya prisnivåer”, säger Tor Borg, chefsekonom för SBAB.