Att åka på semester är inte billigt, men kan vara helt nödvändigt för att ha möjlighet att ladda batterierna. Därför är det inte förvånande att många svenskar tar lån inför semestern.

Vad är avkoppling för dig? Är det att ligga på en strand i Thailand eller vid Medelhavet, kanske med en god bok? Eller föredrar du guidade turer genom urgamla tyska kloster? Eller är det kanske på Kungsleden du kopplar bort vardagen och samlar energi? Har du svårt att se hur du ska ha råd med denna semester? Inget av alternativen är direkt gratis.

Har du kollat upp Expresskredits bästa erbjudande för snabblån? Nästan var femte svensk tar ett lån inför semestern, skrev Svenska Dagbladet tidigare i år. Ju mer man tjänar, desto mindre sannolikt är det dock att man finansierar sin semester på detta sätt.

Viktigt att tänka på när man tar ett lån är att det ska betalas tillbaka också. Se till att du är klar över villkoren, och vad de innebär, innan du slår till.

Semester utan att ta lån

Du behöver naturligtvis inte låna pengar för att få råd med semestern. I en artikel från YLE hittar vi följande tips:

  • Samla dina kvitton och kategorisera dem. Finns där utgifter du a) inte värderar så högt eller b) inte behöver i din vardag?
  • Gör upp en realistisk veckobudget
  • Ät säsongsvaror – till exempel blomkål på sommaren och morötter på vintern. De är ofta billigare då
  • Om du har svårt att betala räkningar – ta kontakt med faktureraren. Ofta går det att komma överens om en längre betalningstid
  • Kolla priset per kilo, per styck och per liter. Då får du en bättre uppfattning om vilken vara som är förmånligast

Du kan också prova att ladda ner appen Dreams, som DI skriver mer om här. Den ger dig möjlighet att sätta upp ett mål och spara till det i vardagen.