Tidigare har vi skrivit om hur det finns stora skillnader när det kommer till olika löner, och något annat som nyligen uppmärksammats att det också finns stora skillnader när det kommer till lån – kvinnors lån är mycket dyrare än vad mäns är.

jämställdhet jämlikhet MINDREIdag har minst var fjärde svensk någon typ av konsumtionslån och det är just denna typ av lån som visat sig vara mycket dyrare för kvinnor än vad lånet är för män. Varför? Anledningen till detta är för att kvinnor rent krasst faktiskt har en sämre utgångspunkt att utgå ifrån än vad en man har då hon redan vid kreditbedömningen på grund av sin lön. Detta gör att kvinnor som enligt statistiken lånar mindre belopp än vad männen gör så betalar kvinnor desto mer i ränta eftersom att det på pappret utgör en större risk för låneförmedlaren, skriver Svenska Dagbladet. Som kvinna är det med andra ord inte viktigt med en bättre lön för att hon ska vara mer jämställd mannen på arbetsplatsen, nej, kvinnan behöver högre lön för att bli mer jämställd gentemot mannen även när hon tar lån – för egentligen låter det aningen märkligt att någon med lägre lön också ska betala mer för sina lån, även om det hon lånat är mindre belopp än en mans lån med lägre ränta?

Lönen som är boven

Boven i dramat när det kommer till denna ojämlikhet även när det kommer till lån och lånebetalningar är lönesättningen. Men något som man också ska ta med i beräkningen när det kommer till just konsumtionslån är typ av produkter som män respektiv kvinnor helst köper. En man väljer främst elektronik och andra prylar som är lätta för säljaren att ta tillbaka om krediten inte betalas åter – men en kvinna däremot köper främst förbrukningsvaror som tappar i värde, som exempelvis kläder och kanske smink. Det får man därför också räkna med i beräkningen, men det är som sagt främst lönen som skillnaderna grundas på, och vad vi alltså bör lägga krut på att göra mer jämställd.