När det kommer till ens sparande så är det otroligt viktigt att man har en buffert som endast är till för oförutsedda utgifter och som kan ses som en fallskärm. Men det gäller även att man har koll på sin ekonomi. 

Pengar ekonomi svenska kronor sedlar myntFör att kunna, med rätten på sin sida, säga att man har god koll på sin ekonomi så handlar det inte om att man ska ha en bra och hög lön där man inte tänker på alla de små bäckarna som sedan blir till stora foder. Det handlar om att man vet vad man gör av med och att man har koll på sina lån och avtal att man hela tiden förhandlat fram det bästa möjliga. Att ha en bra buffert brukar många säga ska vara ungefär två månadslöner. Men detta skiljer sig beroende på vad man har för utgifter. Exempelvis hur många man är i hushållet, om man har barn eller om man äger ett sommarställe och kanske även en bil. Då har man fler saker som kan gå sönder och borde ha en större buffert man kan rusta sig med. Även om svenskens hushållsekonomi blivit bättre så är det fortfarande en tredjedel som väljer att inte spara, och då lever man konstant med en liten rädsla över att hamna i en ond cirkel om man råkart ut för något oförutsett. Ta en titt på dina utgifter och räka sedan ut hur mycket du gör av med och vad du kan spara in på samt hur mycket det kan vara bra att spara om något mindre roligt skulle inträffa.

Zombie i plånboken

I di.se går det att läsa att man ska se upp för zombies i plånboken, alltså de pengar som bara försvinner utan att man egentligen vet det: finanszombisarna. Tidningen Time Money är källan som Dagens Industri plockat informationen ifrån och försvenskat den. Så vad man ska tänka på är bland annat:

  • Att betala i tid för att då undvika förseningsavgifter
  • Undvika övertrassering då bankerna plockar ut en peng om du får minus på kontot.
  • Kontrollera alla dina autobetalningar för att få koll på vad som verkligen dras varje månad
  • Undvika hög amortering. Att amortera är bra, men kanske inte för mycket då det kan finnas bättre sparformer att snegla mot.
  •  Och kanske den viktigaste punkten att göra om sina dyra lån. Just lån är något som många är dåliga på och nu när det finns företag som https://www.zmarta.se/ där man kan jämföra lån och få ut så bra erbjudanden som möjligt så kommer förhoppningsvis den punkten att försvinna.

Att någon gång ibland gå igenom sina utgifter och sin inkomst och se över sitt sparande och buffer kommer skapa en större säkerhet och lugn och man kommer få bättre koll och må lite bättre då man tar större ansvar för sitt liv och sina pengar. Något som alla borde göra.