Var i Sverige är det just nu prislyft när det kommer till bostäder? Och hur gör man när man inte får godkänt på bolåneansökan egentligen?

 

kvarterI Dagens Industri går det att läsa om hur bostadspriserna i huvudstaden har saktat in och att bostadsmarknaden generellt har tappat fart. Annorlunda är det i Malmö för priserna ständigt fortsätter att ticka uppåt, nu tar tredje största staden i Sverige täten vad gäller prisuppgång på just bostäder.

Under det första kvartalet 2017 har bostadsrätterna i Sverige stigit med ungefär 4 procent samtidigt som siffran för villorna ökat med 5,9 procent. Men vidare är de regionala skillnaderna stora och i Malmö har villapriserna gått upp med hela 8,2 procent – bara i år. Bostadsrättspriserna har vidare gått upp med 7,4 procent, något som gör att de har gått upp med över 20 procent bara det senaste året.

Alla får inte lånelöfte av banken

I och med det nya amorteringskravet och de stigande priserna på marknaden blir det svårare för många grupper i samhället att få till ett lånelöfte. Inte minst för de som är nya på bostadsmarknaden och de som är nya ute i arbetslivet. I en artikel i Svenska Dagbladet går det att läsa om hur blancolån är vad många tar för att ha råd med insatsen när det kommer till lägenhetsköp. Det är helt och håller de tuffare bolånereglerna som är orsaken till detta menar man från mäklarhåll. Mer om lån går det också att läsa om på https://www.flexlimit.se/.

Amorteringskravet har fått fler att amortera och att ta mindre bolån. Men en del av förändringen kan bero på att hushållen tar andra lån eller begär uppskov när de byter bostad – Dagens Nyheter

Bostadsmarknaden brukar sedvanligt ta en liten mindre paus kring påsk för att samla kraft, sedan kommer årets mest hektiska period mot försommaren. Då temperaturen stiger ute och allt fler vill sälja och köpa bostad.