Vad är bra att veta om billån egentligen? Kanske vad du bör tänka på innan du tecknar ett lån på en bil.

 

Det är viktigt att du jämför billån utan säkerhet innan du bestämmer dig för vilket lån du ska välja. Det kan nämligen spara dig en hel del kostnader att läsa det finstilta och hitta rätt billån för just dig och din situation.

Ett alternativ till lån utan säkerhet för ny bil

Det går även att använda huset eller lägenheten som säkerhet för bilen och utöka bostadslånet för att köpa bil. Det brukar ge en förmånligare ränta än ett privatlån utan säkerhet Att betala en massa extra pengar på billånet är något ingen vill, om det går att undvika är det alltså bättre att göra det. En nackdel med att ta ett större lån på bostadsrätten eller huset är att om bostadsmarknaden svänger kraftigt och bostaden sjunker i värde, då kan du plötsligt stå i ett läge där du inte kan låna mer på din bostad och om det uppstår en nödsituation, som en vattenskada – ja, då kan du inte få loss pengar.

 

Andra tips på hur du får det bästa billånet är följande punkter från en artikel i Expressen:

 

  • Håll utkik efter kampanjer på bilfirmor, det kan komma bra erbjudanden med låga räntor.
  • Det finns många olika låneförmedlingar, se till att jämföra de med varandra innan du väljer.
  • Förhandla med din nuvarande långivare, bara för att din bank erbjudit dig en ränta betyder inte det att du ska nöja dig med det.
  • Förbättra din kreditvärdighet, det styr hur mycket pengar du beviljas i lån och påverkar även räntan som erbjuds dig i samma veva. Rensa upp i din ekonomi och samla ihop mindre lån i större varianter för att öka kreditvärdigheten.

 

En miljard dollar i böter för överträdelser mot låneregler

I USA är flera storbanker i blåsväder efter att ha gjort överträdelser mot regler kring billån och bolån. I Dagens Industri går det att läsa om hur den stora banken Wells Fargo får en miljard dollar i böter efter att de gjort upp med amerikanska myndigheter, gällande just överträdelser. Det visar sig att många amerikaner fått ta lån utan att ha den rätta kreditvärdigheten, och därmed hamnat i skuld hos bankerna. Något som bankerna tjänar stora pengar på. I Affärsvärlden går det att läsa om hur mängden subprime-billån, lån som går till konsumenter med svag kreditvärdighet, växer i USA trots att de som tar lånen får svåra betalningsproblem.