Ergonomi är viktigt för arbetsmiljön – men det är möjligheter till avancemang, intressanta arbetsuppgifter och flexibla arbetstider också. Detta vill svenskarna ha på sina arbetsplatser.

 

Det är mycket som går in begreppet arbetsmiljö, och särskilt en bra sådan. Det är allt från ett höj och sänkbart skrivbord som på ett ergonomiskt sätt gör så att du kan variera positionen du arbetar på och därmed slippa ont i rygg och nacke.

 

Detta vill svenskarna ha på sin arbetsplats

 

Vad vill svenskarna annars ha när det kommer till arbetsplatsen, så att denna motsvarar förväntningarna? I en artikel i Metro går det att läsa om vad svenskarna värderar mest på sina arbetsplatser, det är bland annat intressanta arbetsuppgifter, bra kollegor, bra chefer, flexibla arbetstider, utmanande arbetsuppgifter, känna att jobbet tillför något till samhället och därmed bidrar till en bättre värld, att jobbet är nära hemmet, att det finns möjligheter till både vidareutbildning och avancemang samt att det finns bra kommunikationer och att arbetsplatsen är estetiskt tilltalande.

 

En av tre kvinnor under 30 år känner ett psykiskt obehag av sitt jobb. Det är nästan dubbelt så många jämfört med män över 55 år, visar en ny undersökning från Sveriges Företagshälsor – Expressen

 

Mer om hur många fler unga kvinnor mår dåligt på jobbet, i jämförelse med män över 55 år, går det att läsa om både i Expressen som nämnts ovan och i Dagens Nyheter. Det är särskilt de som jobbar inom skola, vård och omsorg, samt hotell och restaurang som drabbas av psykiskt obehag inför tanken att behöva gå till jobbet. En riktigt dålig känsla i magen som helt enkelt inte är bra. Det är viktigt att arbetsdagen spenderas till att göra något som känns bra, annars är det lätt att drabbas av ohälsa.