Vill du införskaffa ett kreditkort men är osäker på hur det fungerar och vad som är bra och dåligt att köpa med just ett sådant kort? Vissa saker blir förmånligare och andra dyrare när det gäller köp med kreditkort.

 

Att läsa mer om kreditkort går att göra online, kort som Re:member Flex ger rabatt hos över 250 webbutiker till exempel. Men vad ska man inte köpa på sitt kreditkort om man får lyssna till experter?

 

Kreditkort ska inte användas till dessa saker

Att belasta sitt kreditkort med vissa saker kan leda till att du hamnar i en dyr fälla. Enligt en artikel i Dagens Industri går det att läsa om hur kreditlånen har ökat de senaste åren, och ofta tas lån till konsumentens fördel men ibland trillar personer dit och hamnar i skuld. Det du aldrig ska köpa med kreditkortet är följande:

 

  • Resor – Spara i stället genom att planera långt i förväg. Risken är annars att det kostar mer än vad man trodde från början och att man i slutändan inte har råd att betala tillbaka med alla nya utgifter som hela tiden tillkommer.

 

  • Snabb shopping och nöjen – Eftersom kredit är ett lån bör man inte använda det till saker som snabbt tappar i värde eller helt försvinner när det konsumerats. Så fort du ätit upp maträtten du lånat pengar till att äta så försvinner den, till exempel.

 

  • Restskatt – Undvik att betala restskatt med kreditkortet, om du inte kan betala av krediten på en gång kan avgifterna bli stora. Betala i stället med egna medel.

 

  • Aktier, spel och spekulation – Använd inte krediten till de situationer då du satsar pengar utan en säkerhet på återbetalning.

 

  • Skulder – Betala inte av andra skulder med ditt kreditkort. Kredit är ett lån och det blir lätt att lånet växer när skulder ”betalas av” och återkommer med ränta när krediten ska betalas av. Till sist kanske du inte har råd att betala det.

 

Även i Svenska Dagbladet skrivs det om misstag som lätt görs av kreditkortsanvändare. Att tänka på är att inte spara pengar på kreditkortet, eftersom det då inte räknas som att du handlat på kredit och du kan mista skyddet du har gentemot kreditkortsföretaget om du inte får den vara du beställt. Att välja att delbetala skapar också ofta en stor risk, eftersom det ser bra ut i teorin men ofta blir dyrt eftersom räntan finns med på varje delbetalning. Betala allt direkt i stället så slipper du ränta. Läs mer om kreditkort här.