Kina, Ryssland, Sverige – till och med Facebook. Alla vill skapa sin egen kryptovaluta efter att Bitcoin börsnoterades och gjorde folk till miljonärer över en natt. Vad är egentligen finessen bakom en kryptovaluta och varför är alla stater och företag på jakt efter att skapa egna?

Tanken med en kryptovaluta som Bitcoin är att du frigör dig från mellanhänder du annars är beroende av i ett ”vanligt” valutasystem. Många feltolkar ofta kryptovalutor som vanliga pengar i digital form, men riktigt så enkelt är det inte. En kryptovaluta har att göra med värdebaserad data, även om du kan använda Bitcoin till att köpa en pizza för så är det inte själva tanken med det.

Bitcoin och blockkedjan

Blockkedjan som är tekniken bakom Bitcoin är ofta det som experterna hänvisar som det centrala och ”värdefulla”. Det är nämligen en teknik som gör det möjligt att samla och sammanfatta stora mängder data på ett sätt som är revolutionerande inom IT idag. Det har också gjort att många ställer sig frågan om vad man kan använda samma typ av teknik till att göra: varför inte inom exempelvis konstruktion?

Många är inte så positivt inställda till kryptovalutor, eftersom de menar att det kan leka med vårt monetära system så som det ser ut idag med banker som förvaltar värdet av pengar. Vad händer om till exempel Facebook, som utlovat sin egen kryptovaulta Libra, skulle lansera och börja handla utanför dollarns värde? Det är sådant som har fått Trump-administrationen att se rött, och kritiserar Facebooks planerade lansering. Det är inte bara företag stora som Facebook som överväger att lansera sin egen valuta. Sverige är i stånd att presentera sin nya e-krona, och även Ryssland har planer på att utveckla en kryptovaluta för rubeln. Där har man också ett större projekt som handlar om att bygga upp ett nytt, alternativt internet, men det är en annan artikel!