När du driver ett åkeri finns det flera saker att tänka på. Bland annat hur du ska hitta rätt personal i och med bristen på lastbilschaufförer – men även logistiska och administrativa saker. 

lastbilDen som driver ett åkeri eller annat företag som levererar paket och produkter till olika platser via lastbil kan göra administrationen enklare. Detta genom att använda sig av digitala körjournaler som automatiskt räknar timmar, distanser och liknande för både lönerapporter och personalliggare. En elektronisk körjournal har gps som dokumenterar alla distanser och sträckor utan att du behöver lägga tid på det i ett program. Smart va?

Driva ett åkeri

En av de största utmaningarna med att driva ett åkeri är att hitta förare med lastbilskörkort. Det är en stor brist på lastbilschafförer och det drabbar flera företag, inte minst PostNord:

Det råder stor brist på lastbilschaufförer i Sverige. Majoriteten som klarar utbildningarna får jobb direkt, men efterfrågan på nya chaufförer är mer än dubbelt så stort som utbudet – Dagens Nyheter

I en artikel i SVT går det att läsa om hur åkerier och budfirmor tvingas tacka nej till jobb, just för att det råder en så stor brist på förare med rätt typ av körkort. Bara de närmaste sex månaderna behövs 3 600 nya lastbilschaufförer till branschen, något som gör att det verkligen är akut brist. Läs mer om det här.

Jobba som lastbilschaufför

Vill du ha ett garanterat jobb ska du med andra ord titta in lastbilschafförsutbildningar. Vissa åkerier erbjuder även körkort som tas via arbetsgivaren om du säkrar upp dig för jobb på samma arbetsplats i ett antal år framöver. Det ger dig säkrat jobb och arbetsgivaren säkrar din utbildning.